Trump bedrogen door de veroordeling van het bedrijf en de nederlaag van de senaatskandidaat

08 Dec 2022

Trump bedrogen door de veroordeling van het bedrijf en de nederlaag van de senaatskandidaat

Voormalig president Donald Trump spreekt tijdens een bijeenkomst in Delaware, Ohio, op zaterdag 23 april 2022. (Maddie McGarvey/The New York Times)

Dinsdags veroordeling van de Trump Organization op beschuldiging van financiële ongepastheid, gekoppeld aan het verlies door De kandidaat van voormalig president Donald Trump in de tweede ronde van de Senaat van Georgia was een van de slechtste dagen voor Trump sinds hij ongeveer drie weken geleden zijn presidentiële kandidatuur aankondigde.

Eerst kwamen de gebeurtenissen in de stad waar hij geboren en getogen is.

In New York beraadslaagde de jury die de zaak behandelde die was aangespannen door de districtsadvocaat van Manhattan, Alvin Bragg, meer dan twee dagen voordat ze schuldige uitspraken deed over alle 17 aanklachten in verband met een belastingfraudeplan, een ingrijpende veroordeling van het bedrijf dat de naam van Trump draagt. .

Meld u aan voor de The Morning-nieuwsbrief van de New York Times

Een advocaat van het bedrijf zei dat ambtenaren in beroep zullen gaan tegen het vonnis, dat deels te danken was aan de getuigenis van Allen Weisselberg, die al jarenlang financieel directeur is, die schuldig pleitte aan het niet betalen van belasting over bedrijfsvoordelen.

Trump zei dat hij "teleurgesteld" was met het vonnis en wees met de vinger naar Weisselberg, wat suggereerde dat hij een eenzame wolf was. Maar in een ochtendbericht op zijn social media-website, Truth Social, had Trump kritiek geuit op de officier van justitie en beschuldigde hem ervan een 'heksenjacht voor D.C. tegen 'Trump' te voeren vanwege secundaire arbeidsvoorwaarden, iets dat in de geschiedenis van ons land nog nooit al eerder in de rechtbank berecht.”

In zijn verklaring na afloop van het proces schreef hij: "New York City is een moeilijke plek om 'Trump' te zijn, terwijl bedrijven en mensen onze eens zo grote stad ontvluchten!"

Het bedrijf riskeert een boete van zeven cijfers en het vonnis kan toekomstige inspanningen in de weg staan. Hoewel het veroordelen van een bedrijf niet gelijk staat aan het veroordelen van een persoon - Trump zelf werd niet aangeklaagd in verband met de zaak - is de smet van criminaliteit iets dat de voormalige vastgoedontwikkelaar en -promotor al tientallen jaren probeert te vermijden.

Sinds eind jaren zeventig, toen de federale aanklager in Brooklyn onderzoek deed naar Trump in een mogelijke fraudezaak, weet hij strafrechtelijke vervolging te voorkomen. Hoewel Bragg er eerder dit jaar voor koos om geen aanklacht tegen Trump in te dienen, wat de aanklagers die het bedrijf onderzoeken hadden gehoopt te zien gebeuren, vertegenwoordigen de strafrechtelijke veroordelingen een soort nederlaag die Trump nog nooit heeft meegemaakt.

Verhaal gaat verder

Dinsdagavond, toen de impact van het proces begon te bezinken, richtte de aandacht zich op Georgië. Herschel Walker, een voormalige profvoetballer die lid was van de New Jersey Generals, een United States Football League-team dat begin jaren tachtig eigendom was van Trump, voerde een zware strijd in de Senaatsronde van de staat tegen de zittende senator Raphael Warnock, een Democraat. Uiteindelijk won Warnock in een krappe verkiezing.

Trump steunde Walker al vroeg in de campagne, ook al waren sommige Republikeinen in Washington preuts over een persoonlijke geschiedenis met beschuldigingen van misbruik. Toch was Trump onvermurwbaar dat Walker geen gevolgen zou ondervinden van de kiezers voor zijn geschiedenis, en leek hij de atleet te zien als het levende bewijs dat de ex-president zelf, die het ene schandaal na het andere overleefde, de alchemie van campagnes had veranderd.

Maar de tweede ronde bewees het tegendeel. De race was close run. Warnock won met overweldigende steun van zwarte kiezers. De nederlaag van Walker, zelfs met de geschiedenis van Trump om elk verlies "gemanipuleerd" te noemen, zal moeilijk weg te draaien zijn.

Alles bij elkaar genomen, onderstrepen de twee grote politieke en juridische verliezen op één dag de nieuwe realiteit waarmee Trump wordt geconfronteerd als hij een derde nationale campagne probeert.

Hij is niet meer de favoriet van de meeste grote donoren; die eer wordt momenteel geschonken aan Ron DeSantis, de gouverneur van Florida. Hij is niet de enige focus van conservatieve media; nogmaals, DeSantis is de erfgenaam. En elders gaat een reeks juridische bedreigingen door.

© 2022 The New York Times Company