Iran executeert eerste bekende gevangene die tijdens protesten is gearresteerd

08 Dec 2022

Iran executeert eerste bekende gevangene die tijdens protesten is gearresteerd

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten (AP) — Iran zei donderdag dat het een gevangene heeft geëxecuteerd die is veroordeeld voor een misdaad die zou zijn begaan tijdens de voortdurende landelijke protesten in het land, de eerste doodstraf die door Teheran is uitgevoerd.

De executie komt omdat andere gedetineerden ook de doodstraf riskeren voor hun betrokkenheid bij de protesten, die half september begonnen, eerst als protest tegen de Iraanse moraliteitspolitie. De protesten zijn sindsdien uitgegroeid tot een van de ernstigste uitdagingen voor de Iraanse theocratie sinds de Islamitische Revolutie van 1979.

Activisten waarschuwen dat anderen in de nabije toekomst ook ter dood kunnen worden gebracht, en zeggen dat tot nu toe minstens een dozijn mensen de doodstraf hebben gekregen vanwege hun betrokkenheid bij de demonstraties.

De "executie van #MohsenShekari moet ik zijn met STERKE reacties, anders worden we geconfronteerd met dagelijkse executies van demonstranten", schreef Mahmood Amiry-Moghaddam, de directeur van de in Oslo gevestigde actiegroep Iran Human Rights. "Deze executie moet internationaal snel praktische gevolgen hebben."

Het Iraanse persbureau Mizan maakte melding van de executie van de man, geïdentificeerd als Mohsen Shekari. Het beschuldigde de man van het blokkeren van een straat in Teheran en het aanvallen van een lid van de veiligheidstroepen met een machete. Het lid van de strijdkrachten had hechtingen nodig voor zijn wonden, zei het bureau.

Het Mizan-rapport beweerde ook dat Shekari zei dat hij van een kennis geld had gekregen om de veiligheidstroepen aan te vallen. De Iraanse regering probeert al maanden te beweren - zonder bewijs te leveren - dat het buitenland de onrust in het land heeft aangewakkerd, in plaats van dat Iraanse burgers boos zijn over de ineenstorting van de financiën van het land, hardhandig politieoptreden en de andere ellende van het land.

p>

Mizan zei dat Shekari op 25 september was gearresteerd en vervolgens op 20 november was veroordeeld op beschuldiging van 'moharebeh', een Farsi-woord dat 'oorlog voeren tegen God' betekent. Die aanklacht is in de decennia sinds 1979 tegen anderen ingediend en daarop staat de doodstraf. Mizan zei dat een beroep van de advocaat van Shekari tegen het vonnis was mislukt vóór zijn executie.

Verhaal gaat verder

Het persbureau Mizan, geleid door de rechterlijke macht van het land, zei dat Shekari was veroordeeld door de Revolutionaire Rechtbank van Teheran, die doorgaans zaken achter gesloten deuren houdt die internationaal bekritiseerd zijn omdat ze degenen die terechtstaan ​​niet toestaan ​​hun eigen advocaat te kiezen of zelfs maar te zien het bewijs tegen hen.

Na zijn executie zond de Iraanse staatstelevisie een zwaar bewerkt pakket uit met daarin de rechtszaal en delen van het proces van Shekari, voorgezeten door rechter Abolghassem Salavati.

Salavati riskeert Amerikaanse sancties voor het toezicht houden op zaken “waarin journalisten, advocaten, politieke activisten en leden van Iraanse etnische en religieuze minderheidsgroepen werden gestraft voor het uitoefenen van hun vrijheid van meningsuiting en vergadering en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, zweepslagen en zelfs executie. ” aldus de U.S. Treasury.

Iran wordt opgeschrikt door protesten sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september, die overleed na aanhouding door de zedenpolitie van het land. Volgens Human Rights Activists in Iran, een groep die de protesten sinds het begin heeft gevolgd, zijn bij de demonstraties ten minste 475 mensen om het leven gekomen. Meer dan 18.000 zijn door de autoriteiten vastgehouden.

Iran is een van 's werelds beste beulen. Het executeert meestal gevangenen door ophanging. Amnesty International zei al dat het een document had verkregen, ondertekend door een hoge Iraanse politiecommandant, waarin wordt gevraagd om de executie van één gevangene "in de kortst mogelijke tijd" te voltooien en dat zijn doodvonnis in het openbaar wordt voltrokken als "een hartverwarmend gebaar jegens de veiligheidstroepen.'”

___

Volg Jon Gambrell op Twitter op www.twitter.com/jongambrellAP.