Europa heeft € 500 miljard aan contanten nodig na verlies van topobligatiekoper

08 Dec 2022

Europa heeft € 500 miljard aan contanten nodig na verlies van topobligatiekoper

(Bloomberg) -- Nu de winter nadert, zijn regeringen in heel Europa verwoed bezig geweest met het opstellen van hulpprogramma's om hun burgers te beschermen tegen de stijgende energiekosten als gevolg van de invasie van Vladimir Poetin in Oekraïne. Er zijn prijsplafonds voor elektriciteit in Frankrijk, kortingen op benzine in Italië en subsidies op de stookkosten in Duitsland.

Meest gelezen van Bloomberg

Poetin noemt Russische kernwapens afschrikkende factor, zegt oorlogsrisico stijgt

Peruaanse president beschuldigd van staatsgreep na poging om congres te ontbinden

Wees voorzichtig, hier komen de voorspellingen voor 2023

Waarom stopten zoveel Amerikaanse mannen met werken? Sociale status kan de sleutel zijn, zegt onderzoek

Musk Spars met San Francisco over sonde van slaapkamers op Twitter

Deze maatregelen kosten veel geld, lopen in de honderden miljarden euro's op en doen de financieringsbehoefte van de regio voor het vierde achtereenvolgende jaar ver boven de historische normen stijgen. Het probleem met dit alles is dat, in tegenstelling tot de afgelopen acht jaar, toen de Europese Centrale Bank graag geld drukte en zoveel obligaties kocht als nodig was, regeringen nieuwe financiers zullen moeten vinden.

De beleidsspil van de ECB zal zo snel gaan dat analisten schatten dat het de regeringen in de regio zal dwingen om volgend jaar meer nieuwe schulden op de obligatiemarkt te verkopen - meer dan € 500 miljard op nettobasis - dan ooit tevoren in deze eeuw . En obligatiebeleggers, getekend door dezelfde inflatiegolf die de ECB probeert de kop in te drukken, zijn momenteel niet in de stemming om fiscale vrijgevigheid te tolereren. Zoals Liz Truss ontdekte, zullen ze een prijs vragen.

Zelfs regionale grootmachten als Duitsland en Frankrijk zullen niet gespaard blijven van een stijging van de financieringskosten, zeggen strategen. BNP Paribas SA ziet de rente op Duitse staatsobligaties tegen het einde van het eerste kwartaal met bijna een procentpunt stijgen.

En voor Italië, de financieel meest kwetsbare van de grote economieën van de Europese Unie, staat er nog veel meer op het spel. Analisten van Citigroup schatten dat het begin volgend jaar een rendementspremie van bijna 2,75 procentpunt zal vragen ten opzichte van benchmark bunds om beleggers te verleiden Italiaanse obligaties te kopen. Dat is een niveau dat alarmbellen in Brussel zou doen rinkelen en de nerveuze speculaties die in de loop der jaren zijn toegenomen en afgenomen over het vermogen van het land om op lange termijn aan schulden te voldoen, opnieuw zou doen oplaaien.

Verhaal gaat verder

"Als je je verplaatst naar een omgeving waarin Europese regeringen meer schulden uitgeven om de energiecrisis het hoofd te bieden en je bovendien kwantitatieve verkrapping krijgt, zullen de kosten van lenen enorm stijgen", zegt Flavio Carpenzano, een investeringsdirecteur bij Capital Group in Londen. "De markten zullen de houdbaarheid van de schuld in landen als Italië in twijfel trekken."

Europa's energietabblad stijgt boven de € 700 miljard terwijl de winter aanbreekt

Barclays Bank Plc ziet de netto-uitgifte van Europese staatsobligaties stijgen tot bijna € 500 miljard in 2023, een recordhoogte. Dat cijfer verklaart extra financieringsbehoeften mocht de economische neergang ernstiger worden en houdt ook rekening met andere financieringsbronnen buiten de obligatiemarkten. Het nettobedrag zou met nog eens € 100 miljard kunnen stijgen als de ECB haar herinvesteringen begint af te remmen, de zogenaamde kwantitatieve verstrakking.

In Duitsland, het epicentrum van de energiecrisis in de regio vanwege de afhankelijkheid van Rusland, omvatten maatregelen onder meer hulp bij de verwarmingsrekening, subsidies en een rem op de gasprijzen. Frankrijk heeft prijsplafonds voor gas en elektriciteit ingevoerd. S&P Global Ratings heeft onlangs zijn vooruitzichten voor het land gewijzigd van stabiel naar negatief, wat wijst op een "zeer accommoderend" fiscaal beleid.

De nettokasbehoefte van Italië - waarin rekening wordt gehouden met het bruto aanbod, aflossingen, free float-coupons en de stromen van de centrale bank - zal volgens schattingen van Citigroup met € 48 miljard toenemen, het grootste bedrag als percentage van het bbp na Portugal.< /p>

De mode voor Italiaanse obligaties kan volgend jaar een modeverschijnsel worden

“Zelfs als Italië de Europese lijn volgt, zal het veel uitgeven”, zegt Ario Emami Nejad, fondsbeheerder bij Fidelity International. "Het is onwaarschijnlijk dat BTP's duurzaam bijna 150 basispunten kunnen verhandelen, omdat je uiteindelijk alle staartrisico's van kwantitatieve verkrapping en uitgifte met een beperkt opwaarts potentieel moet inschatten."

Verleidelijk rendement

De wereldwijde vastrentende markten hebben al een forse prijsherziening ondergaan in wat een rampzalig jaar was voor obligaties. Eind 2021 bedroeg de Duitse 10-jaarsrente -0,18%. Op 7 december was het 1,79%.

De ECB is niet de enige die de bladzijde omslaat over het ultrasoepele monetaire beleid. De Fed is zes maanden geleden begonnen met kwantitatieve verkrapping, waardoor haar balans per 30 november met ongeveer $ 330 miljard is gekrompen, terwijl de Bank of England actief staatsobligaties weer aan de markt verkoopt.

De vraag is nu hoeveel verdere beleggers de rente zullen opdrijven totdat ze zich op passende wijze gecompenseerd voelen. Toenemende speculatie dat de ECB haar verkrappingscyclus zal gaan vertragen, heeft al tot een rally geleid, terwijl een economie in recessie investeerders uit risicovolle activa zal overhalen naar de relatieve veiligheid van staatspapier.

Een groter aanbod zou ook een chronisch tekort aan activa van hoge kwaliteit moeten helpen verlichten nadat de ECB jarenlang obligaties had opgezogen om de financieringskosten te drukken terwijl ze van de ene crisis naar de andere ging.

"Het is 100% waar dat we aan de aanbodzijde een enorme verandering zullen zien, maar we zouden ook een enorme verandering aan de vraagzijde kunnen zien", zegt Annalisa Piazza, een onderzoeksanalist voor vastrentende waarden bij MFS Investment Management. "Rendementen zijn interessant en vroeg of laat zullen centrale banken over de hele wereld dichter bij het einde van de verkrappingscyclus komen."

Algemene zorg

Maar de recente winsten kunnen afnemen, gezien de uitdagingen die in de eerste helft van 2023 voor ons liggen, niet in de laatste plaats omdat veel regeringen van oudsher uitgiften vervroegen.

De recente uitverkoop in het VK onderstreepte hoe snel obligatiemarkten kunnen vastlopen, aangezien de uitgebreide plannen voor belastingverlaging onder voormalig premier Liz Truss de Bank of England uiteindelijk in de crisisbestrijdingsmodus dwongen.

Er is ook een kans dat de ECB een QT-plan onthult dat agressiever is dan verwacht, hoewel beleidsmakers hebben geprobeerd die vrees weg te nemen. De president van de Bundesbank, Joachim Nagel, zei in november dat de balansverkorting van de ECB "geleidelijk" moet gebeuren.

ECB plukt de dag voor QT mag niet rekenen op marktrust

Risico's in verband met een hoog netto aanbod van Europese staatsschuld waren de meest geuite zorgen tijdens de bijeenkomst van de contactgroep voor de obligatiemarkten van de ECB in november. Een lid van die groep is Amundi SA, Europa's grootste vermogensbeheerder, waar strategen in een recent rapport schreven dat de uitgifte van staatsobligaties nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.

“Meer obligaties in 2023 kunnen aanvoelen als veel meer obligaties zonder kwantitatieve versoepeling”, zegt Giles Gale, hoofd Europese rentestrategie bij NatWest Markets.

--Met hulp van Sujata Rao.

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

Airbus komt voor de 737 van Boeing

De cultus van de detailhandelaar is uitgedoofd

China is de wildcard voor wereldwijde inflatie in 2023

De virale lijst die een Yale-professor in een vijand van de Russische staat veranderde

De club met een wachtlijst van 60.000 vrouwen

©2022 Bloomberg L.P.