Een van Wall Street's meest gevreesde short-selling onderzoeksbureaus heeft zojuist de rijkste man van Azië beschuldigd van miljardenfraude

26 Jan 2023

Een van Wall Street's meest gevreesde short-selling onderzoeksbureaus heeft zojuist de rijkste man van Azië beschuldigd van miljardenfraude

De rijkste persoon van Azië zag zijn fortuin woensdag een deuk oplopen, nadat een beroemde Amerikaanse short-seller hem ervan beschuldigde "de grootste zwendel in de bedrijfsgeschiedenis uit te halen".

In een dinsdag gepubliceerd rapport zei Hindenburg Research dat Adani Group en zijn oprichter, Gautam Adani - een van de rijkste mensen ter wereld - zich in de loop van decennia bezig hadden gehouden met "een brutale manipulatie van aandelen en boekhoudfraude".

Adani fungeert als voorzitter van het Indiase conglomeraat.

Hindenburg Research heeft een geschiedenis van het aan de kaak stellen van wanpraktijken van bedrijven, het met succes voorspellen van de ondergang of het blootleggen van de tekortkomingen van verschillende bedrijven, waaronder Nikola, Riot Blockchain en China Metal Resources Utilization.

Het maakte dinsdag bekend dat het een twee jaar durend onderzoek naar Adani Group had afgerond, waarbij met tientallen insiders, waaronder voormalige senior executives, werd gesproken, duizenden documenten werden bekeken en 'diligence site Visits' werden uitgevoerd in verschillende landen.

“Wankele financiële situatie”

Door de agressieve uitbreidingsinspanningen van de Adani Group heeft het enorme schulden opgelopen.

Er is veel bericht over de financiële problemen van het bedrijf, maar Hindenburg waarschuwde dat het gebruik door het bedrijf van zijn "opgeblazen aandelen" als leningonderpand "de hele groep in een precaire financiële positie bracht".

De problemen met de financiën van de Adani Group zaten echter veel dieper dan de te hoge prijs van de aandelen, zei Hindenburg.

Door zijn uitgebreide onderzoeken zei Hindenburg dat het een "enorm labyrint van offshore shell-entiteiten" had blootgelegd dat wordt beheerd door Adani's oudere broer, Vinod.

Achtendertig van die lege vennootschappen bevonden zich in Mauritius, beweerde het rapport, en andere werden ontdekt in Cyprus, de VAE, Singapore en het Caribisch gebied.

“De schelpen lijken verschillende functies te hebben, waaronder voorraadparkeren/aandelenmanipulatie en het witwassen van geld via Adani’s privébedrijven op de balansen van beursgenoteerde bedrijven om de schijn van financiële gezondheid en solvabiliteit te behouden”, aldus het rapport van Hindenburg. "Dit offshore shell-netwerk lijkt ook te worden gebruikt voor winstmanipulatie."

Verhaal gaat verder

Eén offshorefonds had ongeveer $ 3 miljard bijna uitsluitend toegewezen aan aandelen van bedrijven uit de Adani Group, zo beweerde ook het rapport van Hindenburg.

Een voormalig handelaar bij het fonds zei naar verluidt dat het duidelijk was dat de Adanis die aandelen in handen hadden, maar dat het fonds "opzettelijk was gestructureerd om hun uiteindelijke economische eigendom te verbergen".

In India moeten aandelen van beursgenoteerde bedrijven die worden gehouden door degenen die betrokken zijn bij het opzetten of controleren van het bedrijf, wettelijk openbaar worden gemaakt.

De regels schrijven ook voor dat beursgenoteerde bedrijven ten minste 25% van hun aandelen in handen hebben van "niet-promotors" om manipulatie en handel met voorkennis tegen te gaan.

"Vier van Adani's beursgenoteerde bedrijven staan ​​op de rand van de schrappingsdrempel vanwege het hoge eigendom van de promotor", aldus het rapport.

“Ons onderzoek geeft aan dat offshore shells en fondsen verbonden aan de Adani Group veel van de grootste 'publieke' (d.w.z. niet-promotor) houders van Adani-aandelen omvatten, een probleem dat de Adani-bedrijven zou onderwerpen aan schrapping van de notering, als de De regels van de Indiase effectenregulator worden gehandhaafd."

De onderzoekers van Hindenburg gebruikten niet alleen offshore lege vennootschappen om aandelen aan te houden, maar legden ook uit hoe de familie ze gebruikte om geld naar hun beursgenoteerde bedrijven te sturen.

“De fondsen lijken vervolgens te worden gebruikt om de boekhouding van Adani te manipuleren (hetzij door de gerapporteerde winst of kasstromen te versterken), om de kapitaalsaldi op te vangen om beursgenoteerde entiteiten kredietwaardiger te laten lijken, of om simpelweg terug te verhuizen naar andere delen van het Adani-rijk waar kapitaal nodig is”, zeiden ze.

Ze merkten op dat Adani's persoonlijke fortuin de afgelopen drie jaar een boost had gekregen door de stijging van de aandelenkoers van Adani Group, waarbij de zeven kernfirma's in die periode een gemiddelde koersstijging van 819% zagen.

Ze voerden echter aan dat deze hoge prijzen - en dus Adani's vermogenssaldo - niet konden worden volgehouden.

“Zelfs als je de bevindingen van ons onderzoek negeert en de financiële cijfers van Adani Group voor de gek houdt, hebben de zeven belangrijkste beursgenoteerde bedrijven een daling van 85% puur op fundamentele basis als gevolg van torenhoge waarderingen”, zeiden ze in de krant van dinsdag. rapporteren.

"Ongegronde beschuldigingen"

Vertegenwoordigers van de Adani Group hebben niet gereageerd op het verzoek van Fortune om commentaar op het onderzoek van Hindenburg.

De organisatie weerlegde woensdag echter publiekelijk de beschuldigingen, met het argument dat ze waren gedaan in een poging het succes van Adani Enterprises' aanstaande vervolg op het openbare bod (FPO), dat naar verwachting vrijdag live gaat, te saboteren. 27 januari.

Vorig jaar kondigde Adani Group aan dat het meer aandelen van Adani Enterprises - een van zijn publieke divisies - in de markt zou brengen nadat de aandelenkoers in drie jaar tijd met meer dan 3.300% was gestegen.

Sinds hun debuut op de beurs in de jaren 90 zijn de aandelen van Adani Enterprises met meer dan 50.000% in waarde gestegen.

Woensdag werd gemeld dat de aanbieding van secundaire aandelen van $ 2,45 miljard van het bedrijf - India's grootste FPO ooit - was overtekend door ankerinvesteerders.

De eerste biedingen omvatten volgens Reuters biedingen van de Abu Dhabi Investment Authority, Citigroup en Morgan Stanley.

"Het rapport is een kwaadaardige combinatie van selectieve desinformatie en verouderde, ongegronde en in diskrediet gebrachte beschuldigingen die zijn getest en afgewezen door de hoogste rechtbanken van India", zei de CFO van het bedrijf, Jugeshinder Singh, woensdag in een verklaring.

"De Groep heeft altijd alle wetten nageleefd, ongeacht de jurisdictie, en handhaaft de hoogste normen van corporate governance", benadrukte hij.

“Onze geïnformeerde en goed geïnformeerde investeerders laten zich niet beïnvloeden door eenzijdige, gemotiveerde en ongefundeerde rapporten met gevestigde belangen.”

Ondanks de bewering van Singh dat "de investeerdersgemeenschap altijd vertrouwen heeft gehad in de Adani Group", veroorzaakte het rapport van Hindenburg woensdag een massale uitverkoop van de beursgenoteerde bedrijven van het bedrijf.

Gemiddeld zagen de beursgenoteerde bedrijven van de groep meer dan 5% van hun waarde worden weggevaagd tijdens de handelssessie van Mumbai op woensdag, volgens de Financial Times, wat neerkomt op een hit van $ 10,8 miljard op de gecombineerde marktkapitalisaties van de bedrijven.

De terugtrekking uit de aandelen van het bedrijf had ook bredere implicaties voor Indiase bedrijven, wat een golfeffect veroorzaakte waardoor de Indiase aandelen als geheel een neerwaartse wending namen.

Wat doet Adani Group?

Adani Group, met hoofdkantoor in Ahmedabad, is een Indiase onderneming die zeven beursgenoteerde bedrijven omvat.

Het heeft belangen in energie, infrastructuur, landbouw en transport.

Het bedrijf, opgericht door Gautam Adani in 1988, heeft meer dan 23.000 mensen in dienst.

Wie is Gautam Adani?

Toen de aandelen van zijn bedrijf woensdag een duikvlucht maakten, verloor Adani persoonlijk bijna $ 1 miljard - of 0,8% - van zijn fortuin, volgens de Bloomberg Billionaires Index, die Adani rangschikt als de vierde rijkste persoon ter wereld.

>

Forbes' lijst van 's werelds rijkste mensen, die een iets andere methodologie gebruikt, plaatst Adani op de derde plaats - boven Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Vorig jaar bekleedde Adani kort de titel van 's werelds op een na rijkste persoon, terwijl zijn fortuin bleef stijgen terwijl Amerikaanse technologieaandelen in de rijkdom van Bezos en andere miljardairs zakten wier fortuin verbonden was met het succes van Big Tech.< /p>

Bloomberg meldde destijds dat het fortuin van Adani in 2022 meer was gestegen dan dat van iemand anders.

Ongeacht zijn positie in de top vijf van rijkste mensen op aarde, is de selfmade tycoon - die de activiteiten van zijn bedrijf omschrijft als "nation building" - zonder twijfel de rijkste persoon in Azië, met een nettowaarde van ongeveer $ 119 miljard.

Adani's fenomenale toename van rijkdom en macht is echter niet zonder controverse geweest.

In het verleden heeft Adani's nauwe relatie met de Indiase premier Narendra Modi geleid tot beschuldigingen dat zijn succes voortkwam uit "brutale vriendjespolitiek".

De 60-jarige mogul controleert de grootste haven van India, Mundra Port, en verwierf volgens Forbes in 2020 een belang van 74% in Mumbai International Airport, waarmee hij de grootste luchthavenexploitant van India werd.

Hij heeft ook belangen in andere luchthavens in het hele land, nadat hij alle zes luchthavens op de kop had getikt die in 2018 door de Indiase regering waren goedgekeurd voor privatisering nadat ambtenaren de regels versoepelden over welke bedrijven ze mochten exploiteren.

Sinds 2020 is zijn persoonlijk fortuin omhooggeschoten met meer dan 1.200%, blijkt uit gegevens van Forbes.

Dit verhaal stond oorspronkelijk op Fortune.com

Meer van Fortune: Olympische legende Usain Bolt verloor 12 miljoen dollar aan spaargeld door oplichterij. Slechts $ 12.000 blijft op zijn rekening staan. De echte zonde van Meghan Markle die het Britse publiek niet kan vergeven - en Amerikanen niet kunnen begrijpen: 'Het werkt gewoon niet'. 's Werelds beste restaurant gaat sluiten omdat de eigenaar het moderne gastronomische model noemt. onhoudbaar'Bob Iger zette gewoon voet bij stuk en zei tegen Disney-medewerkers dat ze terug naar kantoor moesten komen