De nieuwe sekswetten van Indonesië en wat deze kunnen betekenen voor het toerisme

08 Dec 2022

De nieuwe sekswetten van Indonesië en wat deze kunnen betekenen voor het toerisme

Feestvierder in een nachtclub op Bali

Toeristenorganisaties in Indonesië proberen nog steeds te herstellen van de verwoestende gevolgen van de Covid-19-pandemie. Nu heeft het parlement van het land nieuwe wetten aangenomen waarvan sommigen vrezen dat ze opnieuw toeristen zouden kunnen afwijzen - omdat buitenechtelijke seks binnenkort verboden wordt.

De controversiële wetten, die door critici als een "ramp" voor de mensenrechten worden bestempeld, verbieden ook ongehuwde paren om samen te leven en beperken de politieke en religieuze vrijheden. Er waren deze week protesten in Jakarta en de verwachting is dat de wetten voor de rechtbank zullen worden aangevochten.

Het nieuwe wetboek van strafrecht gaat over drie jaar in en is van toepassing op Indonesiërs en buitenlanders die in het land wonen, evenals op bezoekers.

Het is breed uitgemeten in het nabijgelegen Australië, waar sommige kranten het de "Bali bonkban" hebben genoemd.

Sommige waarnemers zeggen dat het nieuwe wetboek van strafrecht waarschijnlijk niet van invloed zal zijn op toeristen, gedeeltelijk omdat voor elke vervolging een klacht moet worden ingediend door de kinderen, ouders of echtgenoot van het beschuldigde paar.

Maar een onderzoeker van Human Rights Watch zei dat er omstandigheden kunnen zijn waarin de nieuwe code "een probleem zal vormen".

De economie van Indonesië is sterk afhankelijk van het toerisme uit Australië, dat vóór de pandemie de belangrijkste toeristenbron van Indonesië was. Duizenden mensen vliegen elke maand naar het tropische eiland Bali om te genieten van het warme weer, te genieten van goedkope Bintang-bieren en te ravotten op strandfeesten die de hele nacht duren.

Bruiloften op Bali zijn heel gewoon en duizenden afgestudeerde Australische studenten vliegen elk jaar naar Bali om het afronden van de middelbare school te vieren.

Voor veel jonge Australiërs wordt een reis naar Bali gezien als een overgangsritueel. Anderen gaan er een paar keer per jaar heen voor snelle, goedkope uitjes.

Indonesië neemt wet aan die seks buiten het huwelijk verbiedt

Zodra het nieuws doorsijpelde dat de reeks nieuwe wetten werkelijkheid zou worden, na jarenlang slechts geruchten te zijn geweest, begon er twijfel over toekomstige reizen.

Op Facebook-pagina's gewijd aan toerisme in Indonesië probeerden gebruikers de veranderingen te begrijpen en te begrijpen wat ze betekenen voor buitenlandse bezoekers.

Verhaal gaat verder

Sommigen zeiden dat ze zouden gaan reizen met hun huwelijksakte, terwijl anderen die niet getrouwd waren zeiden dat ze ergens anders heen zouden gaan als de wet voorschrijft dat ze geen hotelkamer mogen delen met hun partner.

"Je zult je een weg naar buiten omkopen", zei een gebruiker van de groep Bali Travel Community.

"Goede manier om de toeristenindustrie van Bali te ruïneren", schreef een ander, terwijl anderen het erover eens waren dat het "angstactiek" was die onmogelijk te handhaven zou zijn.

'Australiërs hoeven zich geen zorgen te maken'

Het nieuwe wetboek van strafrecht houdt in dat - als er eerst een klacht wordt ingediend door de kinderen, ouders of echtgenoot van het beschuldigde paar - ongehuwde paren die seks hebben tot een jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld en degenen die samenwonen kunnen worden veroordeeld tot maximaal een jaar. tot zes maanden.

Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Justitie probeerde de zorgen weg te nemen door te suggereren dat het risico voor toeristen kleiner was omdat iedereen die aangifte deed bij de politie hoogstwaarschijnlijk een Indonesische staatsburger zou zijn.

"Dat betekent dat Australische [toeristen] zich geen zorgen hoeven te maken", aldus Albert Aries op de Australische nieuwswebsite WAToday.com.

Maar critici zeggen dat vakantiegangers in de val kunnen lopen.

"Stel dat een Australische toerist een vriend of vriendin heeft die lokaal woont", vertelde Andreas Harsono, een senior onderzoeker bij Human Rights Watch, aan de Australian Broadcasting Corporation (ABC).

"Dan hebben de lokale ouders of de lokale broer of zus de toerist aangegeven bij de politie. Dat wordt een probleem."

De nieuwe wet treft Indonesiërs en buitenlanders, maar de politie zal alleen onderzoek doen als ze een klacht van een familielid ontvangen. opent de deur naar "selectieve wetshandhaving".

"Het betekent dat het alleen tegen bepaalde doelen zal worden geïmplementeerd", vertelde hij aan ABC-radio.

"Het kunnen hotels zijn, het kunnen buitenlandse toeristen zijn... waardoor bepaalde politieagenten steekpenningen kunnen afpersen of bepaalde politici, laten we zeggen, de blasfemiewet kunnen gebruiken om hun tegenstanders gevangen te zetten."

Hoewel veel van het gebabbel online de Australische houding weerspiegelde van "geen zorgen, maat", is er nog steeds een sterke onderstroom van bezorgdheid.

Australiërs zijn zich er terdege van bewust hoe ernstig het kan zijn om in de problemen te komen met de Indonesische autoriteiten - zelfs voor relatief kleine vergrijpen.

De Bali Nine Australische leiders

Waarom het verhaal van Schapelle Australië in zijn greep houdt

Maar Bali kan het zich niet veroorloven zijn toerismesector nog een klap toe te brengen. Het herstel van de pandemie verloopt traag en veel bedrijven en gezinnen proberen nog steeds terug te krijgen wat ze verloren hebben.

In 2019 bezocht een recordaantal van 1,23 miljoen Australische toeristen Bali, volgens het Indonesia Institute, een in Perth gevestigde niet-gouvernementele organisatie.

Vergelijk dat eens met 2021, toen slechts 51 buitenlandse toeristen het eiland het hele jaar door bezochten vanwege de pandemie, blijkt uit statistieken van Statistica.

Het toerisme in Indonesië trekt echter aan - in juli 2022 registreerde het Indonesische Nationale Bureau voor de Statistiek meer dan 470.000 buitenlandse toeristen die in het land aankwamen - het hoogste aantal sinds de versoepeling van de Covid-19-beperkingen in oktober vorig jaar.

Phil Robertson, plaatsvervangend Azië-directeur bij Human Rights Watch tweette dat de nieuwe wetten "het toerisme op Bali zullen opblazen".

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

'Ik ben echt afhankelijk van het toerisme'

Een gids genaamd Yoman, die sinds 2017 op Bali werkt, vertelde de BBC dat de impact van de nieuwe wetten "zeer ernstig" zou kunnen zijn in heel Indonesië, maar vooral op het vakantie-eiland.

"Ik maak me grote zorgen, want ik ben echt afhankelijk van het toerisme", zei hij.

Bali heeft een geschiedenis van gebeurtenissen - zowel door de mens veroorzaakte als natuurrampen - die de bezoekersaantallen op het eiland hebben beïnvloed.

"De Golfoorlog, bomaanslagen op Bali, vulkaanuitbarstingen, Mount Semeru (vulkaan), Mount Rinjani (vulkaan) en vervolgens Covid. Bali-toerisme wordt gemakkelijk beïnvloed", zei Yoman.

Maar de Indonesische regering heeft initiatieven genomen om buitenlanders terug te lokken naar de idyllische kusten.

Nog maar een paar weken geleden kondigde het een verleidelijke nieuwe visumoptie aan, waardoor mensen tot 10 jaar op het eiland kunnen wonen.

Tsunami in de Indische Oceaan: toen en nu

Bombardementen op Bali: Wat gebeurde er op 12 oktober 2002

En natuurlijk kunnen niet alleen toeristen uit Australië worden getroffen.

De Canadese reisblogger Melissa Giroux, die in 2017 voor 18 maanden naar Bali verhuisde, vertelde de BBC dat ze na jaren van praten "geschokt" was dat de wet er kwam.

"Veel toeristen zullen er de voorkeur aan geven ergens anders heen te gaan in plaats van het risico te lopen de gevangenis in te gaan zodra de wet van kracht is", zegt mevrouw Giroux, schrijfster van de blog A Broken Backpack.

"En dan denk ik nog niet eens aan de alleenstaanden die naar Bali komen om te feesten of degenen die tijdens hun reizen verliefd worden."